Üniversitemiz, Kurumsal Akreditasyon Süreci Kapsamındaki Çalışmalarını Aralıksız Sürdürüyor

Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun Kurumsal Akreditasyon Programı’na yapmış olduğu değerlendirme başvurusu kabul edilen Üniversitemiz, kurumsal akreditasyon süreci kapsamındaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Üniversitemiz Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) hakkında akademik ve idari personelimizle bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

"Tecrübe Paylaşımı: Gazi Üniversitesi Örneği" konulu konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kalite Koordinatörü ve Kalite Yönetim Temsilcisi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan'ın açılış konuşması ile devam etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan konuşmasında, "Sayın Rektörüm, değerli misafirlerimiz ve öğrencilerimiz, hepiniz hoş geldiniz. Şahsım ve Üniversitem adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Kırıkkale Üniversitesi kurulduğu 1992 yılından bu yana kaliteli eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal katkı alanlarında faaliyetlerini sürdürmektedir. İlk defa 2019 yılında Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından dış değerlendirme süreci yaşadığımız çalışmaların bir sonraki aşaması olan Kurumsal Akreditasyon Programı’na hazırlık sürecindeyiz. 31 Mart 2024 yılında Üniversitemiz Senatosu irade koyarak Üniversitemizin YÖKAK tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na dâhil edilmesine karar verdi. YÖKAK bizim için bir dış değerlendirme takımı kurdu. Toplamda sekiz kişiden oluşan bu takımın büyük çoğunluğu öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Bu sene alışılmışın dışında Üniversitemize uluslararası değerlendirici tayin edildi. Önümüzdeki günlerde ön ziyaretlerini gerçekleştirecekler. Bu süreci en iyi şekilde tamamlamak, personelimizde ve öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak için bugün bu etkinliği düzenleniyoruz. Değerli vaktini ayırıp Üniversitemize gelen ve kurumsal akreditasyon sürecindeki bilgi ve tecrübelerini bizlere aktaracak olan Prof. Dr. Ramazan Bayındır'a çok teşekkür ediyorum. Kurumsal akreditasyon sürecimizin başarılı geçmesini dilerim. Katılımınız ve sürece sağlayacağınız katkılar için teşekkür ederim." dedi.

Akreditasyon çalışmalarına önem verdiklerini ve bu yolda dikkate değer adımlar atılarak başarılar elde edildiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, "Kıymetli misafirimiz Prof. Dr. Ramazan Bayındır, değerli akademik ve idari personelimiz, sevgili öğrenciler, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu hafta Cumartesi gününe kadar Üniversitemizde önemli etkinlikler olacak. 15 farklı ülkeden Rektör ve Rektör yardımcılarının katılımıyla I. Uluslararası Çocuk Kongresi'ni düzenleyeceğiz. Eş zamanlı olarak ‘Dünyada  Çocuk’ teması ile II. Rektörler Konferansı'nı düzenleyeceğiz. Güzel ve faydalı etkinlikler olacağına inanıyorum. Ayrıca Üniversitemizle 10 yıldan fazla bir süredir iş birliği içinde olan Louisiana ve Southern Üniversitelerinden misafirlerimizi ağırlayacağız. Bu ziyaretler kapsamında Southern Üniversitesinden Türk ve Türkiye dostu bir hanımefendi olan Prof. Dr. Barbara W. Carpenter'a fahri doktora vereceğiz. Yarın saat 13.00’te tüm fakülte ve meslek yüksekokullarımızda ‘Sıfır Atığa Katkı’ etkinliğimiz olacak. Hepinizin katılımını beklerim. Bugünkü programımız da kurumsal akreditasyon adına önemli bir buluşma. Şu an geldiğimiz noktada Hukuk Fakültemiz dışında tüm fakültelerimizde akreditasyon çalışması var. Hukuk Fakültelerine akreditasyon belgesi veren bir kuruluş olmadığı için Hukuk Fakültemizde böyle bir çalışma yok. Akreditasyon hakkında öğrenci arkadaşlarımızın çok bilgisi olmayabilir. 2018 yılında göreve başladığımda ilk toplantımızda tüm fakülte ve bölümlerimizin akredite olmasının öncelikli hedeflerimiz arasında olduğunu belirtmiştim. Standartlar, günlük hayatta işlerimizin daha kolay ve evrensel ölçütlere uygun olmasını sağlar. Yapmış olduğunuz işin evrensel anlamda geçerliliğini standartlar belirler. Bunu üniversite olarak iyi bir şekilde yapıyoruz. Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında değerlendirilmeye uygun bulunmamız bunun önemli bir göstergesidir. Bu süreç, akademik ve idari personelden Rektöre kadar herkesi ilgilendiren ve herkesin görevini standartlara uygun yapıp yapmadığını değerlendiren bir süreçtir. Akreditasyon belgemiz olmadığı sürece kendimizi ve yaptıklarımızın kalitesini ülke içinde ve dışında anlatamayız. Sevgili gençler, akredite bir bölümden mezun olma durumunda ister yurt içinde ister yurt dışında diplomanızın geçerliliği ve yeterliliği ile iş bulma noktasında bir sıkıntı yaşamayacağınızı bilmenizi isterim. Bu gözle bakıp siz de bu sürece fikirlerinizle katkı sağlayın. Bu, sabır isteyen bir süreç. 2018’den bu yana 6 yıl geçti. Teknik olmanın ötesinde bu sürecin sosyal olarak da hazmedilmesi, tamamıyla benimsenmesi gerekiyor. Kurumsal Akreditasyon Belgesi alırsak bölümlerdeki akreditasyon çalışmalarımızı şu anda olduğu gibi devam ettireceğiz. Fakülte ve bölüm bazında yaptığımız akreditasyon çalışmaları da Kurumsal Akreditasyon Belgesi almamızı kolaylaştıracaktır. Bu belge, hepimiz için önemli ancak siz gençler için çok daha önemlidir.” şeklinde konuştu.

Akredistasyon, standardizasyon ve kalitenin medeniyetimizde yer alan köklü kavramlar olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Sultan II. Beyazıt Han, Bursa’daki ticareti düzenlemek için dünyanın ilk kalite standardı olan Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’yı çıkartıyor ve bu tüm Osmanlı coğrafyasına yayılıyor. Kalite anlayışı bizim geçmişimizde var. Ülkemizi, Üniversitemizi, medeniyetimizi ve insanımızı seviyorsak faydalı olmalıyız. Bunu da yaparken kurallara ve standartlara uygun davrandığımıza, bu çerçevede çalışma ve ürün ortaya koyduğumuza emin olmalıyız. Ramazan Hocamız, yapacağımız çalışmalara önemli katkılar sağlayacak değerli bir isim. Katılımı ve bizlere vereceği değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Geleceğimize sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ederim.“ dedi.

Program, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın "Tecrübe Paylaşımı Gazi Üniversitesi Örneği" konulu konferansı ile devam etti. Gazi Üniversitesinin Kurumsal Akreditasyon Programı sürecinde aktif olarak rol alan ve tecrübelerini detaylı olarak paylaşan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Üniversitemizin Kurumsal Akreditasyon Programı’na yapmış olduğu değerlendirme başvurusunun kabul edilmesinin bir başarı olduğunu ifade etti.

Kurumsal akreditasyon sürecinin planlı ve stratejik adımlarla gerçekleştirilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Kurumsal akreditasyon süreci, idari ve akademik personelden Rektöre kadar herkesi ilgilendiren ve herkesin sahip çıkması gereken bir süreçtir. Burada bu sürece Sayın Rektörümüzün, değerli hocalarımızın ve öğrencilerimizin sahip çıktığını ve katkı sağlama gayreti içinde olduklarını görmek; bu süreci başarıyla tamamlayacağınıza olan inancımı güçlü kılıyor. Gazi Üniversitesinde başarı ile tamamladığımız süreç sonunda aldığımız Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni geleceğe bıraktığımız bir miras olarak görüyorum. Burada da geleceğe güzel bir miras bırakacağınıza inanıyorum. Konferansın hepimiz adına faydalı ve hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Gazi Üniversitesinin kurumsal akreditasyon süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Kurumsal Akreditasyon Programı; yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin ‘planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma’ döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir. Süreçlerin misyon, vizyon ve politikalar kapsamında yürütülmesi, üniversite ana sayfasındaki bilgilerin güncelliği, kalite sekmesinin olması ve raporlara buradan ulaşılıyor olması önem taşıyor. Bütün çalışmalar 46 alt ölçüt altında değerlendirilmektedir. 46 alt ölçütün tüm gerekliliklerini dikkatlice okuyup ne yapıldığı ortaya konulmalıdır. Bugüne kadar neler yapıldığı ve yapılmadığının ortaya konulması gerekiyor. Çok kısa vadede çözülecek hususları hemen çözüp en azından çalışmalara başlanıldığının belirtilerek raporlara kanıtlarıyla aktarılması; mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşılması, akademik ve idari birim yöneticilerinin tüm süreçler hakkında bilgilendirilmeleri gerekir. Bununla birlikte takım başkanları belli olduğunda başkan tarafından hazırlanan raporlar, dikkatlice incelenmelidir. Dış değerlendirici görüşlerinin de önemli olduğu unutulmamalı.“ dedi.

Danışma kurulları ve öğrenci temsilcilerinin süreçteki rolü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasının devamında YÖKAK değerlendirme türleri, KAP ziyaret programı, kurumsal akreditasyon değerlendirmesi, Kurum İç Değerlendirme Alt Ölçüt Raporu yazımı ve Kalite İyileştirme Planı İzleme Raporu hazırlanması konularında Gazi Üniversitesi örneği üzerinden açıklamalarda bulundu.

Konferans sonrasında Kalite Koordinatörü ve Kalite Yönetim Temsilcisi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Ramazan Bayındır’a verdiği değerli bilgiler dolayısıyla tebrik ederek ilimizin önemli tarihi sembollerinden olan Çeşnigir Köprüsü’nün resmedildiği çini tablo hediye etti.

Program, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.